Магазин Дани

Друштво

Као успешно друштво морамо да поштујемо права детета, али укажемо и на обавезе

Санела Симеуновић | 20. новембар 2023. | 11:27 | Друштво

Као успешно друштво морамо да поштујемо права детета, али укажемо и на обавезе

Уз помоћ родитеља, али и запослених у образовним установама, потребно је упознати децу са њиховим правима, међутим подједнако је важно упознати их и са обавезама, истичу стручњаци на Међународни дан права детета. На тај начин деца се припремају за будући живот одрасле особе, особе која преузима одговорност за сопствене поступке, те бриге о ближњима.

Међународни дан права детета промовише међусобну интеракцију и разумевање међу децом и добробит деце у свету. Једно од основних права детета је и право на образовање, а која су то остала права, као и колико су деца упозната са њима, проверили смо овим поводом и са ученицима ОШ „Јован Јовановић Змај”.

-Имамо право да идемо у школу, право на лечење, да се играмо, да имамо дом, каже један ученик, док други додаје да ту спадају и право на учење и дружење-

Овај дан обележава се и да би се скренула пажња јавности на обавезе друштва према деци, као и на актуелне проблеме са којима се деца суочавају. У права између осталих спадају право да дете живи са родитељима, здравствену заштиту, социјално благостање, а свакако и доступно квалитетно образовање, ту спада и право на национални идентите, те настава на матерњем језику, подсећа психолог у ОШ „Јован Јовановић Змај”, Драгана Ћупурдија. Такође, важно је разумети да су подједнако важне и обавезе, а када је реч о школовању то су редовно похађање наставе, пажња на часу, испуњавање обавеза, поштовање другара, запослених, те да се не уништава школска имовина, каже наша саговорница. Школа је та која кроз одређене механизме ради на промовисању права, али и обавеза, што је веома важно за функционисање једног друштва.

-Кроз часове грађанског васпитања, одељенског старешине се деца упознају са дечјим правима, обележава се и Међународнси дан дечјих права, дакле деца су информисана, упозната са тим. Оно што је присутно задњих десетак година, је то што је настао дисбаланс између спомињања права и обавезе, јако мало се спомињу обавезе а форсирају се права, то може довести до злоупотребе или погрешног тумачења-

Дечија права утврђена су Конвенцијом о правима детета, која је усвојила Генерална скупштина Уједињених нација 1989. године.

Остале вести из ове категорије