Магазин Дани

Пољопривреда

Трактори блокирали кружни ток на Београдском путу

Санда Милеуснић Николић | 13. новембар 2023. | 13:35 | Пољопривреда

Трактори блокирали кружни ток на Београдском путу

Незадовољни пољопривредници још једном су изашли на улицу - око 80 трактора блокирало је кружни ток на Београдском путу код „ипсилон“ крака, а очекује се и појачање током дана. Како из Удружења пољопривредних произвођача Суботица истичу, траже да се испуне захтеви из маја, пре свега онај који се односи на плави дизел.

Паори из Мале Босне, Старог Жедника, Ђурђина, Таванкута, Љутова, Клисе, Бикова, Суботице окупили су се током преподнева код Радине кафане на Београдском путу, а око пола 1 кренули су пут града, до кружног тока. Протестном вожњом која је трајала око сат времена, пољопривредници су зауставили саобраћај, а блокада се наставила и у 14 и 15 часова, по пола сата. Како кажу, протестују због тога што Министарство пољопривреде није испунило њихове захтеве из маја ове године.

„Није испуњен плави дизел, није уведен. Они су нама понудили рефакцију када смо били на преговорима у Министарству, била је прича да ћемо имати плави дизел на пумпама, на било којој пумпи да танкујемо плави дизел, без акцизе са ПДВ-ом. Они су нама сада понудили део акцизе, на рефакцију, значи да ми сад купимо по 210 динара од првог јануара и онда ми њима да шаљемо рачуне, паре ћемо добити кад добијемо. Сматрамо да од тога нема ништа, да треба да то буде на свакој пумпи, умањено, јер људи немају пара, у проблему су, цене наших производа су јако ниске, а све остало је скупо“ – прича Марко Габрић испред Удружења пољопривредних произвођача Суботица.

Док када су у питању овогодишњи захтеви, не желе, кажу, да одступају, о захтевима за наредну годину вољни су да преговарају, а протестне вожње су најављене и за сутра, од 10 часова на истој локацији.

„Имамо предлоге да 35.000 динара буде по хектару, да буду кредити са 1 посто камате за рефинансирање, да се реше дугови из претходне године, што се тиче млекарства 19 динара да остане премија по литру млека, 40.000 динара по млечној крави, исто толико за приплодне краве, да буде 100.000 једнократно за прелазак из јунице за краву, ПИО да се реши...“

Простестима се прикључило још неколико удружења - Иницијатива за опстанак пољопривредника Србије, Савез удружења пољопривредника Баната и Удружење пољопривредника Арадац, сви под окриљем Уједињених удружења пољопривредника Србије.

Остале вести из ове категорије