Магазин Дани

Пољопривреда

Паприка са таванкутског песка квалитетна, али је род лошији

Маријана Толимир | 14. септембар 2023. | 11:19 | Пољопривреда

Паприка са таванкутског песка квалитетна, али је род лошији

Пре недељу дана почела је берба паприка ајваруша која ће трајати све до првих мразева. Година за ово поврће није била добра с обзиром на високе температуре и шушно лето, због чега је доста плодова пропало.

На имању Марка Саулића у Горњем Таванкуту атмосфера радна. Црвене се паприке ајваруше које су ове године родиле боље него лане. Ипак, лоше вели Марко, који ово поврће узгаја на три хектара а очекује да са приносом од око три вагона по хектару успе да врати дугове од прошле године и буде благом плусу.

„Прошле године ме лед дотукао, у минусу сам био око 20.000 евра, три пута је тукао лед, а нисам био осигуран. Видећемо како ће ићи, беремо тек седам, осам дана, принос би требало да буде просечан,“ каже овај пољопривредник.

Квалитет паприке није упитан, будући да је таванкустска са песка најбоља, што потврђује и словачка фирмра која већ годинама откупљује Маркове паприке.

„Каже Словак да је много бољи квалитет из песка, него из Крстура из земље. Али джабае кад имамо мањи принос а скупље је – мораш више стајњака, воде, стално морам да заливам, тако да већи су трошкови из песка,“ додаје.

Осим са неповољним временским условима, произвођачи муку муче и са проналажењем радника. Не и Марко, који каже да има срећу јер је пронашао уходану екипу.

„Имам групу радника из суседног села који код мене раде годинама и презадовољна сам. Моје колеге имају проблема, то је баш постало изражено у Таванкуту,“

На све изазове, додатни за Марка је и тај што су пољопривредници у овом делу махом прешкли на паприку, па више није исплативо као када је почињао, због чега наш саговорник размишља да следеће године смањи површину, али каже и враћа се на почетак – само да врати прошлогодишње дугове, па ће лакше.

Остале вести из ове категорије