Магазин Дани

Здравство

Кроз разговор и подршку до превенције самоубиства

Санела Симеуновић | 8. септембар 2023. | 10:01 | Здравство

Кроз разговор и подршку до превенције самоубиства

Три фактора утичу на то да ли је неко подложан суициду, биолошки, психолошки и социјални фактор, у савременом друштву компонента социјалног посебно је значајна, те је због повећане отуђености појединаца, веома важно разговарати уколико приметимо промене у понашању, истичу стручњаци поводом Светског дана превенције самоубиства који се обележава 10. септембра. Депресија, болести зависности, алкохилизам, наркоманија, шизофренија, поремећај личности, потом тзв. „рационална” самоубиства, када човек болује од тешких болести у терминалним фазама, па самоубиство види као једино решење, неки су од разлога суицида, објашњава психијатар, др Тамаш Такач. Када је реч о старости не постоји одређена групација која је подложнија суициду, објашњава др Такач, али оно што је приметно је да је у порасту број покушаја самоубиства код адолесцената.

-Свако је подложан ако гледамо старосну границу, од адолесценције па све до касне старости, геријатријска популација, поготово старији људи који живе сами и немају никога. Када говоримо о половима, оно што је важно нагласити је да чешће покушавају жене суицид, а мушкарци чешће упсевају у томе-

Тешко је препознати уколико неко има суицидалне идеје, ту постоје фазе кроз које појединац у том процесу пролази, ипак, по одређеним параметрима може се увидети проблем, истиче др Такач. Када долази до промене у понашању, базичне промене структуре личности, то може бити потенцијални показатељ.

-Дакле, његова базична структура личности или карактер се промени. Од веселог човека постане ћутљив, постане нерасположен, пун туге, изолован, губи се свака воља за дружењем, за људима. Тада, то је аларм када треба да попричамо са особом, питамо шта се дешава, како је, свакла промена у понашању може да укаже на неки проблем. Да ли је он суицидан или није, то ми процењујемо ризик, испитамо, али конкретно нема неки индикатор који би указивао на то. Зато је веома важно да се јаве лекару-

Важно је јавити се што пре, како би се пружила неопходна помоћ. За психолошку помоћ или подршку можете позвати бесплатне и анонимне телефонске линије, СОС телефон Суботица на 024 /553- 000 од 17 до 22 часа или Центар Срце, за подршку особама у кризи превенције ссамоубиства од 17 до 23, на телефон 0800/ 300-303.

Остале вести из ове категорије