Магазин Дани

Туризам

Бајмок чува тајну буњевачких јела

Санда Милеуснић Николић | 28. август 2023. | 11:42 | Туризам

Бајмок чува тајну буњевачких јела

За викенд је у Бајмоку одржан „Фестивал буњевачких националних јела“, а традиционална манифестација и ове године окупила је велики број учесника – близу 200. Било је пријављено 29 екипа из 14 насеља, из околине Бајмока, Суботице, Бачке Тополе, Сомбора и Ирига.

Најстарија учесница била је осамдесетпетогодишња Ана Војнић Кормиш из Ђурђина, која је спремала живински паприкаш од, како истиче, кока које расту на трави и које не једу концентрат. Поред паприкаша, вели, воли да спрема и друга буњевачка јела – парадајз чорбу и погачу, коју њени унуци обожавају.

„Тајна доброг паприкаша је у добром месу, то је најглавније и онда мало зачини. Нема ту нешто посебно, само да је квалитетно месо. Ја већ све напамет знам рецепт, радим и свезаних очију“ , кроз осмех ће Ана.

Поред традиционалних буњевачких јела, могла су се пробати и грчка – добро познати мусака и гирос, али и друга, мање популарна у овом крају.

„Данас смо овде да бисмо представили нека традиционална грчка јела, на пример имамо мусаку, класична грчка мусака са парадајзом, тиквицама, патлиджаном. Имамо и стифадо, традиционално јело од различитих врста меса, кува се у вину са целим главицама лука“ –само су нека од јела која је представио суботички Грк, Аполон Саванов.

„Фестивал буњевачких националних јела“ део је манифестације „Дани буњевачке културе“ која је ове године одржана по 18. пут. Са идејом да се храна представи као део културе једног народа, с временом је постао својеврсни бренд Бајмока, кажу организатори и напомињу да је у плану да у будућности укључе и нутриционисте, како би квалитет Фестивала подигли на виши ниво.

„Желимо да овај фестивал уђе у туристичку понуду, не само Града Суботице, већ и овог подручја. Ту су присутне четири националне мањине са својим изворним националним јелима, то је наше богатство различитости и зато је ово бренд Бајмока“ – поручио је Бранко Покорнић, испред организационог одбора.

Поред традиционалних буњевачких јела, посетиоци су могли да обиђу и штандове са рукотворинама и старим занатима, а манифестацију је отворио члан Градског већа за привреду, Срђан Самарджић, који је поручио да је сваки од штандова на Фестивалу мали чувар традиције.

„И моја порука и жеља је да се присетимо речи великог песника „Није знање знање знати, већ је знање знање дати“, желим вам да пренесете младима оно што је традиција, култура, да они сачувају оно све што су нама стари оставили, то богатство традиције“ – рекао је Самарджић.

Манифестацију „Дани буњевачке културе“ подржало је и Министарство за бригу о селу.

Остале вести из ове категорије