Магазин Дани

Пољопривреда

Трешње донеле добар род

Санела Симеуновић | 4. јул 2023. | 10:17 | Пољопривреда

Трешње донеле добар род

Сорте трешања средњег и касног сазревања донеле су бољи род у овој години у односу на прошлу, али и у односу на овогодишње сорте трешње раног сазревања, објашњавају стручњаци из Пољопривредне саветодавне стручне службе у Суботици. Разлог томе су временски услови.

Понекада ни најбоља сорта уз примену свих агротехничких мера неће дати резултате, ако еколошки услови нису задовољавајући, појашњава Јасмина Томић извршилац у Прогнозно – извештајној служби заштите биља Регионалног центра Суботица. Таква година је и ова, где су забележени мразеви крајем марта и почетком априла, а који су причинили штету цветовима кајсије, бресака и трешања, док цветови јабуке и шљиве нису оштећени. Прелиминарним испитивањима утврђено је да је измрзлост код бресака и кајсија износила од 30 до 70 одсто, док је код трешања то било око 55. Производни засади трешње су донели добар род, али на појединим локалитетима.

-Пошто је било шарено, све је зависило од временских прилика у том моменту и јако је било тешко утврдити прави третман за извођење заштите. Прво смо имали проблем са опрашивањем и оплодњом, а касније су уследиле временске прилике у виду обилних падавина које су највише биле у мају, око 17 кишних дана, и у првој половини јуна. Боље су прошле сорте трешања средњег и касног времена сазревања-

Када је реч о осталом воћу, врсте које су осетљивије на мразеве потпуно су претрпеле штету, што је случај са кајсијама, ипак и избор сорте утицао је на приносе. Када је реч о бресквама, све зависи од локалитета односно мраза који је био заступљен или не на том локалитету. Тренутно је потребно одрадити и заштитне третмане засада јабуке.

-И даље је у току активност прве генерације јабукиног смотавца. Произвођачима се препоручује примена неких од одређених инсектицида, као што су имидан, мајор и други-

Што се тиче гриња, оне су присутне у појединим засадима, што треба визуелним прегледима да се утврди, те применити и ту адекватну заштиту закључује наша саговорница.

Остале вести из ове категорије