Магазин Дани

Култура

Митологија о Каталин Ладик на сцени „Костолањи Деже“

Санда Милеуснић Николић | 2. јун 2023. | 10:26 | Култура

Митологија о Каталин Ладик на сцени „Костолањи Деже“

Позориште „Костолањи Деже“ најављује последњу премијеру у сезони – представа „ Каталин Ладик доживљава нервни слом, даје отказ на место службенице у банци и постаје концептуални уметник“ у режији Златка Паковића, коју ће публика гледати 5.јуна.

Ауторско дело редитеља Златка Паковића „Каталин Ладик доживљава нервни слом, даје отказ на место службенице у банци и постаје концептуални уметник“ говори о седам начела концептуалне уметности. Посвећена је личности и делу Каталин Ладик, али се не ради о биографској представи, каже Паковић.

„Тим насловом ја сам хтео да подцртам три кључна момента за уметничку егзистенцију истинску, а то је да прво да се реско каже не, да се одбије једна понуда, да се на крају крајева одбије каријера, да се изабере судбина, дакле једно незадовољство постојећим у свету, али и самим собом и једна врста гађења на постојећег себе и потреба за променом. Један од начина да се изврши та промена и да се уђе у егзистенцију јесте уметност, озбиљна уметност“.

Митологија о Каталин Ладик говори о проблему стваралаштва и одлуке, наводи Каталин.

„Бити и постати целим бићем ствараоц, уметник и то значи да није више само моја митологија, лична митологија,него је то опште питање и судбоносни тренутак за сваког ко жели да постане стопостотни уменик и да се посвети стваралаштву.“

Ово је трећи пут да Паковић сарађује са позориштем „Деже Костолањи“, а током рада на представи се о нервном слому консултовао и са суботичким лекаром психијатром др Золтан Шагијем.

У представи глуме и Адам Ађаш, Анабела Ходик, Андреа Веребеш, Давид Бубош и Борис Кучов.

Прапремијера представе биће изведена у понедељак, 5. јуна, док је реприза заказана за 10.јун.

Остале вести из ове категорије