Зачеци органске производње у Србији десили су се пре више од тридесет година и то управо на северу земље – у Суботици. Неколико деценија касније, Суботица се не може похвалити великим бројем органских произвођача, многи су одустали, а решење проблема стручњаци виде у бољој законској регулативи, подстицајима прилагођеним потребама производње, као и задругарству.
Први органски производ у Србији настао је баш у Суботици, под окриљем Удружења „Террас“. Број произвођача је током година осцилирао, али тренутно је на веома ниском ниову, јер су мало по мало, они који су се упустили у ову грану пољопривреде, одустајали.
Иницијативе за формирање задруге органских произвођача су постојале, али нису заживеле. Ипак, како саговорница истиче, то би могло да реши проблем.
Удео органске производње у Србији је на веома ниском нивоу и заузима свега 0.6 одсто обрадивих површина. Један од примера позитивне праксе је управо Европска унија, у којој се улажу велики напори у развој органске производње, додаје саговорница.
Органска пољопривреда представља производњу еколошке хране, уз коришћење метода који не укључују савремене вештачке додатке – пестициде и хемијска ђубрива, не садржи генетски модификоване организме и није третирана зрачењем.