Магазин Дани

ЦомНетТВ мрежа

Колона више од 45 возила Кфора на северу, у правцу Јариња!

Редакција Дани | 13. децембар 2018. | 12:24 | ЦомНетТВ мрежа

Колона више од 45 возила Кфора на северу, у правцу Јариња!

Више од 45 возила Кфора ушло је, на север Косова и Метохије, нешто пре 10.00 часова, а крећу се у колони и, према информацијама са терена, иду у правцу Јариња.

Поред борбених возила, носе и опрему за блокаде и прављење баријера, попут грађевинских машина, багера, колутова жица. Покрети Кфора на северу долазе у тренутку већ подигнутих тензија након потеза које Приштина повлачи мимо ЕУ, а посебно уочи намере да сутра донесе одлуку о формирању војске Косова, уз отворену подршку западних центара политичке и војне моћи. Командант здружених снага НАТО у Напуљу, адмирал Джејмс Фого, јуче је рекао да је формирање војске нешто о чему "суверено одлучује" Приштина. У том контексту, присуство Кфора на северу, посебно састав и опрема возила, указује на страховање од могуће реакције Србије.

Портпарол КФОР-а Винћенцо Грасо изјавио је за телевизију Мост да се ради о рутинској војној вежби, које су се и раније одржавале, као и да цивилно становништво нема разлога за бригу. Винћенцо није одговорио на питање где је крајња дестинација возила КФОР-а, као ни колико ће њихове активности да трају.

Потпредседник Српске листе Игор Симић рекао је за нашу телевизију да уколико је КФОР-у стало до безбедности Срба, али и испуњена мандата који му је поверен, резолуцијом СБУН 1244, требало је те снаге да усмере ка југу и у српским срединама, а не према централној Србији.

Извор: ТВ Мост

Остале вести из ове категорије