У једном узорку свињског меса у Суботици, установљена је трихинелоза. Грађани треба да буду свесни озбиљности ове болести и савесни по питању контроле меса, али простора за бојазан од свињског меса нема, кажу ветеринари.

Период свињокоља пред бројне предстојеће празнике је почео, а ветеринарске лабораторије имају пуне руке посла, јер људи доносе месо на анализу. Свега пар сати довољно је сачекати како бисмо били сто одсто сигурни да је месо, које планирамо изнети на празничну трпезу, безбедно за нас. Један узорак, донет пре око две недеље, показао је присуство ларве трихинеле.

Није свеједно који ће се део свињског меса узорковати, па се анализа ради на дијафрагми, јер, како ветеринар Марио Тиквицки објашњава, ако је свиња заражена, ту су ларве сигурно присутне. У пракси се користе две методе откривања, метод компресије, који је распрострањенији, али даје сигурност од 70 одсто, и метод вештачке дигестије, чија је прецизност 95 одсто.

Обе анализе раде се управо због додатне сигурности, јер човек који је једном заражен ларвом трихинеле, у свом организму је носи заувек.

Суботичани су доста савесни по питању анализе свињетине, напомиње наш саговорник и подсећа да је последњи смртни исход, као последица трихинелозе у Војводини, забележен 2005.године у Бајши када је једна особа преминула јер је конзумирала инфицирано месо.