Сезона остављања зимнице увелико је у току, а на ред је дошао и купус. Продавци истичу да продаја полако почиње, а осим свежег, купци на пијацама могу да пазаре и већ спремљен кисели купус.

Припрема славске трпезе у многим домовима већ је почела, а како је и жива на термометру све нижа, у многим домовима припрема се и неизоставна намирница за овај период, здрав и укусан, кисели купус. Многи суграђани још увек овај специјалитет самостално праве, те нам је суграђанка Ива Ивковић Ивандекић открила тајну доброг рецепта.

-Само добро опрати буре, купус и доста соли. Колико је то доста? Ми имамо буре од 200 литара, на то иде две киле соли, и не треба вадити срце, корен држи, не отварати буре када се затвори. Ништа не стављам, само соли, добро измешати и опрати, жути се као восак-

Како истичу продавци на Млечној пијаци, купус је ове године добар, квалитетан, има га доста с обзиром да је време погодовало овој зељастој биљци. Продаје се по цени од 50 динара за килограм, а осим у комаду, купус је могуће купити и изрендан. Продаја тек почиње, кажу продавци.

- Купују сецкани купус, онај у џаку што се продаје, и овакав, целу главу, 60 динара је по килограму и један и други. До сада нису пуно куповали, сад ће то кренути како се захладило, било је топло до сада а то је боље када је хладније- каже Матилда Хорват.

За оне који можда немају времена сами да припремају овај специјалитет, у понуди се налази и већ укишељен купус. И ова опција добро пролази на тржишту, кажу продавци.

-Лепо људи купују, јер је то чист, редован купус и 200 динара је кила. И једно и друго иде лепо, сада је лренуло па ћемо видети како ће бити- истиче Манда Колар.

Када је реч о количини која се пазари, она варира од пар главица до 20 килограма, све зависи од броја чланова породице, кажу продавци.