Сезона празника увелико је у току, а то је и период када због богате трпезе дођемо у ситуацију да претерамо са храном, јер су нам често и очи гладне, па не можемо да одолимо бројним ђаконијама, што посним, што мрсним. Док стручњаци саветују умереност, већина суграђана са којима смо причали признаје да уме да претера, али се труде да пронађу равнотежу, а има и оних који због здравствених разлога не смеју да се опусте ни за празнике.

Мање шећера, соли и масноће, уз умереност и давање предности квалитету на уштрб квантитета, једноставна је једначина како направити празничну трпезу која ће уједно бити и здрава, али и укусна.

Количина унетих калорија током празника умногоме превазилази препоручене дневне вредности, па само један типичан војвођански празнични ручак у себи има око 1500 калорија, што је превише, додаје наша саговорница.

Умерени треба да будемо и у алкохолу, а како се сваке године велике количине хране баце баш у овом периоду, при припреми оброка треба да будемо рационални и скувамо само онолико колико нам је заиста потребно. Претеривање у конзумацији хране и пића такође доводи и до краткотрајног пада имунитета, напомиње наша саговорница и свима поручује да током празника не забораве ни на физичку активност, те топло препоручује шетњу.