На Кванташкој пијаци је протеклог викенда одржан још један „Вашар зимнице“ у организацији ЈКП „Суботичке пијаце“, а своју понуду представило је седамдесетак произвођача и продаваца домаћег воћа, поврћа, цвећа и прерађевина. Манифестација је имала и хуманитарни карактер – део производа дониран је Народној кухињи.
„Вашар зимнице“ окупио је бројне пољопривредне произвођаче из Суботице и околине, али и купце који су искористили прилику да пазаре све што им је потребно за зимницу. На Кванташкој пијаци већ годинама уназад продаје и Радмила Фабијан из Бајмока. Како нам прича, пад броја купаца је приметан, али сталне муштерије које цене квалитет се увек враћају.
„Узгајамо све и свашта, и паприку и грожђе и малину, купину, све по мало да имам да поклопим своје тржиште и производњу током целе сезоне. Ова година је била добра, добре су и цене, година је била сушна, али имамо наводњавање, мало су нам мишеви и вране правили штету на кап по кап систему, али смо их савладали. Све у свему, задовољна сам.
Манифестација која има традицију дужу од две деценије позната је и по томе што сваке године продавци део производа одвоје и донирају у хуманитарне сврхе.
„Има ту око 500 килограма разних прозвода, већином сезонског воћа, меда, јаја и ове године смо одлучили заједно са продавцима да донирамо то Народној кухињи Црвеног крста Суботица. Рекао бих да је отишло у праве руке, а поготово јер ове године обележавају и 30 година постојања“ – рекао је директор ЈКП „Суботичке пијаце“, Александар Алексић.
Народна кухиња у Суботици свакодневно спрема 1.200 топлих оброка, а како из Црвеног крста истичу свака донација је добродошла.
„Донација овакве врсте поготово, то је нешто чиме директно можемо да утичемо на квалитет и квантитет топлих оброка или што можемо искористити у пакетима хране за наше најугроженије суграђане. Предстоји нам зимски период који је најтежи за социјално угрожено становништво, захваљујем се свима који су учествовали у овој акцији и надам се да ће их убудуће бити још“ – закључио је Миодраг Варо, координатор програма Народне кухиње.
„Вашар зимнице“ одржан је по 22. пут.