Суботичани који славе Ускрс по Грегоријанском календару увелико припремају све за предстојећи празник и трпезу, а како су и колико утицале цене на то, проверили смо данас на Млечној пијаци. Како истичу купци традиција фарбања јаја неће изостати, упркос високим ценама.

Иако је ове године потребно издвојити знатно више новца, празнична трпеза ни овај Ускрс не изостаје у суботичким домовима. Како наши суграђани кажу упркос поскупљењима узимају традиционалне намирнице шунку, кобасице, рен, али и фарбају јаја иако је за једно потребно издвојити најмање 20 динара за куповину на пијаци. За ову прилику новца мора бити, поручују они.

Цена меса остала је готово иста, ипак куповина не иде толико добро, односно људи узимају, али у мањим количинама. За килограм домаће шунке потребно је издвојити 1500 динара, док је цена кобасица 1000.

С друге стране продаја сезонског поврћа, али и рена који се традиционално купује баш у овом периоду и чија тегла кошта од 300 динара, према речима продаваца расте. Ових дана више се узима поврћа, а цена младог лука је од 30, ротквица 40 и зелене салате од 50 динара.

Прилику да ускршњу трпезу и дом за време празника учине још шаренијим купци су могли да остваре и куповином традиционално офарбаних јаја, али и куповином украсних јаја, која су израђена у посебним техникама. Како истиче Валерија Крнајски Јовић, највише се траже јаја украшена декупаж техником, а цене се крећу од 50 па и до 1500 у зависности од рада и врсте јаја.

Цене јаја у зависности од величине крећу се од 20 до 23 динара по комаду на суботичким пијацама.