Инспекцијске службе су у протеклом периоду затвориле десетак суботичких угоститељских објеката, а како из Удружења угоститеља истичу, врло често је разлог био баналан, а последице затварања локала су веома тешке по послодавце и запослене. Из тог разлога угоститељи су иницирали састанак са покрајинским секретаром за привреду и туризам и представницима локалне самоуправе са циљем налажења решења које би одговарало обема странама.

Удружење угоститеља Суботице окупља 104 угоститељска локала у којима ради преко 1000 конобара, кувара и другог особља. Честе инспекцијске контроле које за исход неретко имају затварање објекта оно је што мучи угоститеље. Кажу да су казне врло ригорозне, чак и за мање прекршаје, попут 150 динара вишка у новчанику или погрешно откуцано пиће. Стога од надлежних траже разумевање и проналажење компромиса који би им у некој мери олакшао пословање, а с друге стране не би оштетио државу, јер како кажу, од одговорности и плаћања пореза не беже, али траже градацију казни, да инспекција не изриче меру затварања локала за сваку неправилност у пословању, те да одређену одговорност имају и запослени, који су врло често криви за прекршај.

Избор између новчане казне или затварања, скраћење периода казне са 15 на 7 дана, као и избегавање лепљења црвене траке која одбија госте, само су неки од предлога изнетих на састанку са представницима покрајинске и локалне власти.

Са тим да економска оправданост затварања локала не постоји у сваком случају, сложио се и покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, али је исто тако подвукао да закони морају да се поштују, те да непоштовање ником неће бити опроштено, већ може да се ради једино на изналажењу модела решења, попут градација казни.

На састанку је договорено да ће угоститељи саставити иницијативу са конкретним предлозима коју ће у јануару представити покрајинској и локалној власти, након чега би њихова иницијатива требало да буде прослеђена надлежним министарствима трговине и финансија.