Поводом Европског дана правилне исхране и кувања са децом, Завод за јавно здравље, у сарадњи са Хемијско-технолошком школом, организовао је промотивну акцију „Млади кувају” у којој су ученици Хемијско-технолошке и Медицинске школе имали прилику да се опробају у кувању.

Анита Пастор, ученица Медицинске школе, каже да је учешће на оваквим догађајима веома корисно, да је научила доста новог.

- Ја сам се пријавила за акцију јер ми је било интересантно да учим о томе како да једем здравије, такође било је речи и о анорексији, а увек је интересантно учити нешто ново. Више пазим сада шта једем и водим рачуна о томе да пијем довољно воде.

Циљ ових промотивних акција је оспособљавање младих да самостално припреме здрав оброк и одаберу здраве навике у исхрани. Ученици Хемијско-технолошке и Медицинске школе су у оквиру Светског дана хране, 16. октобра, прошли едукативне семинаре о правилној исхрани и поремећајима исхране и они су припремљене оброке сервирали својим вршњацима.

- Сва наша истраживања показују да деца једу све мање воћа и поврћа, и наш циљ је да припремамо цезар салату, мафине са шпинатом, воћну салату, да деца виде колико је једноставно припремити здрав оброк. Према резултатима последњег истраживања понашања деце у вези са здрављем, на репрезентативном узорку петих и седмих разреда основне школе и првих разреда средње школе, тек око 40 одсто њих сваки дан поједе воћку или поврће и то нешто више девојчица. Истраживање такође показује да од 2018. године пада број оних који сваки дан користе воће – каже начелница Центра за промоцију здравља ЗЗЈЗ, др Нада Косић Бибић.

Европски дан правилне исхране и кувања са децом је иницијатива која популарише значај здраве исхране међу децом подстичући их да на забаван и атрактиван начин изаберу уравнотежену исхрану и да се више баве спортом, истичу организатори.