Последњег дана Биофеста одржана је, сада већ традиционална, Органик ужина за средњошколце и основношколце.  Храну од органских производа припремили су ученици Хемијско-технолошке школе у оквиру пројектне наставе.

Ученице друге године смера прехрамбрени техничар, за ову прилику спремиле су богату трпезу са намирницама органског порекла. На столовима су се нашле слане и слатке ђаконије, а ученици су имали прилику да пробају јединствене укусе у односу на свакодневну исхрану.

„Спремали смо све органске производе, ту имамо проју, плочице са ражаним брашном, колач са бундевом… Постоји разлика у укусу између органске и конвенционалне хране, и мени је укуснија конвенционална храна.“ изјавила је Ана Марија Крстин, ученица Хемијско-технолошке школе

Пројектна настава уведена је у наставне активности Хемијско-технолошке школе са циљем да ученици стекну знања о одређеној групи производа, који се праве за посебне потрошаче. Због своје специфичности, органска исхрана уврштена је у овај вид наставе, како би се ученицима подигла свест о неопходној здравој исхрани и органским производима.

„То је основни акценат оваквих презентација и нашег рада, дакле да се деци прикаже да постоји могућност да се здраво хране. Нажалост данашње генерације су веома осетљиве, постоји доста деце који су осетљиви на млечне беланчевине и на глутен. Ми смо у школи направили тестенине без глутена и тестенине за дијабетичаре, тако да наше ученике покушавамо оспособити и усмерити их на здраву исхрану и да воде рачуна о свом здрављу.“ објашњава Ђерђ Келменци, професор у Хемијско-технолошкој школи

Пет година партнерске сарадње између средњошколске образовне установе и удружења Террас, доводи на Биофест велики број ученика који имају јединствену прилику да се едукују о органској производњи. Данас је за ученике поред доручка приређено и приказивање филма о младима који су кроз послове у производњи огранске исхране успели да се врате природи и смање време проведено са мобилним телефоном у рукама.  

„Ми ћемо наставити сарадњу са Хемијско-технолошком школом и нама је драго што све више има органских производа и слободно можемо рећи да је трпеза и дегустација Терраса подмирена искључиво органским производима. Млади су управо та најбоља циљна група којој створити свест о сопственом здрављу али и о животној средини.“ рекла је Сњежана Митровић, удружење Террас

Да ли се органска исхрана и органска производња, за 13 година колико се Биофест организује,  помакла са почетне позиције и да ли су грађани Суботице, односно Србије постали свесни њене предности у односу на конвенционалне намирнице, питање је које се намеће?

„Могу вам искрено рећи да смо ми донекле задовољни, а можда би могли рећи да с обзиром на целу ситуацију да можемо бити стварно задовољни. Органска производња је продрла у сваку пору живота захваљујући медијима и нама у цивилном сектору кроз различите видове кампање и сарадње.“ истакла је Сњежана Митровић, удружење Террас

Потрошачи у Србији жељни су заокрета у својој исхрани према  могућностима које имају, и све више се посвећују свом здрављу. Тржиште бележи већи промет органских производа, али и даље постоји проблем у домаћој производњи која није конкурентна са ценама на домаћем тржишту у односу на увозну органску храну. Наставак едукације грађана и ученика и даље је у фокусу удружења цивилног сектора, а са друге стране неопходно је да држава и ресорно министарство одлучније стану на страну органских произвођача, како би наши производи били конкурентни на домаћем и страном тржишту.