Мириси туријске кобасице шириће се нашим градом у петак, када ће мајстори из овог малог места , изложити своје производе у центру града у склопу промоције чувене манифестације „Кобасицијаде“,  која ће се у Турији одржати од 16. до 18. фебруара 34. пут у низу.

Квалитетна кобасица као и остале месне прерађевине које су чувени туријски месари спремили, наћи ће се на продајним штандовима. Суботичани ће бирати између печене, свеже и суве кобасице које ће се продавати по промотивним ценама.Осим тога, представници Удружења „Кобасицијада“ из Турије традиционално ће уручити донацију Црвеном крсту.

„И ове године као и до сада поклањамо 50кг свеже кобасице и пакете наших спонзора Футуре из Фекетића и Дијаманта из Зрењанина. То је већ традиционално и настављамо ту традицију и сарадњу.“ изјавио је Љубан Јоцић, „Кобасицијада“ Турија

Туријску кобасицу издваја квалитет меса, зачини и начин сушења. Мале тајне великих мајстора задовољавају непца бројних гурмана, а о овој кобасици чуло се и ван граница наше земље. За припрему туријског специјалитета поред сировина неопходно је и искуство и љубав према том послу.

„Месо мора бити од крмача и ми узимамо крмаче са фарме јер је права роба и немамо довољно масноће која у кобасицу иде. Квалитетно месо је битно па онда и паприка, бибер, бели лук и све остало што иде. Када се то све усклади мора бити добар квалитет.“ објашњава Ранислав Станков, „Кобасицијада“ Турија

Организатори су ове године увели и бројне новине, од којих издвајају и такмичење у прављењу кобасице за које су обезбедили довољну количину меса, а такмичари који се пријаве треба да понесу зачине као и машину за млевење меса. Пријаве за такмичење врше се путем званичне интернет странице www.кобасицијада.рс или путем фацебоок странице манифестације.

Централна манифестација одржаће се претпоследњег фебруарског викенда у Турији, када ће, између осталог, бити изложена  кобасица за Гинисову књигу рекорда дужине 2034 метара.