Традиционална првомајска Пасуљијада је пре неколико година постала пред-првомајска, па су Бајмочани протеклог викенда имали прилику да уживају у укусним залогајима на платоу испред КУД „Јединство-Еђшег“. Током манифестације су организовали и неколико хуманитарних акција.

У чему је тајна доброг пасуља? Учесници такмичења који из године у годину долазе на Пасуљијаду кажу да не постоји нека посебна тајна, али да ни најбољи састојци не вреде ако немају добро друштво око себе.

- Па нема неке посебне тајне, кува се пасуљ, исецка се лук, припрема се пасуљ дан раније, месо ставимо преко ноћи да одстоји у води, и то је то. Углавном, зачини, само добра воља, и љубав према кувању – каже Зоран Ђурђић.

- Лук, пасуљ, димљено месо и зачини. Једноставно. Со, паприка, мало нешто додатно можда, мајчина душица, али ништа специјално – тврди Дејан Лукић.

Међу такмичарима су били и добровољни ватрогасци из Бајмока. Јожеф Шиндрић објашњава како не постоји лош пасуљ, и да они то врло добро знају, јер из годину у годину учествују са својим тимом на Пасуљијади.

- Пасуљ је пасуљ. Нема лошег пасуља, има само лоше друштво. Ако је добро друштво, све је добро. Ове године имамо госте из Бачалмаша, наше пријатеље, тамошње ватрогасце, они ће касније са нама поделити утиске. Ако нам „прође“ читав котлић пасуља, онда то значи да је добар пасуљ.

Пасуљијада је ове године имала хуманитарни карактер. Скупљали су прилоге за лечење мале Софије Пранић, а приход од продаје пасуља биће намењен за рад и одржавање КУД-а – каже Никола Батинић, председник КУД „Јединство-Еђшег“.

- Задовољни смо, јако пуно људи се одазвало, организовали смо и наш лепи етно-штанд, где Перо Боца кува личко вариво, то нам је нека новина. Имамо и наше стандардне крофне-фанке за најмлађе, за дечицу.

Учествовало је 29 екипа, а најбољи пасуљ је скувала екипа „Камионџија“.