Сезона празника и свињокоља, која је увелико у току, са собом носи повећану опасност од трихинелозе. Иако су случајеви заразе у Севернобачком округу релативно ретки, и већих епидемија није било, епидемиолози упозоравају – месо обавезно треба прегледати. У случају да поједемо свињетину инфицирану трихинелама прво се јавља дијареја, а након две недеље ларве продиру у крвоток, а потом у мускулатуру.
Како др Бохуцки објашњава, случајеви инфекције трихинелом су најчешћи током јануара и фебруара, када на ред дође месо које се термички не обрађује – кобасице и шунке. Како је то период када је и грип активан, а ове године и корона вирус, трихинелоза се често не препозна, јер се симптоми припишу некој другој инфекцији.
Из ветеринарске амбуланте поручују да ове сезоне нису имали забележен случај трихинелозе, али је приметан и много мањи број донетих узорака свињског меса на анализу, за око четвртину у односу на раније године.
На анализу се доноси узорак дијафрагме, а након само неколико сати произвођачи ће сазнати да ли је месо безбедно за људску употребу. Наш саговорник апелује и на купце да обавезно обрате пажњу на то какво месо купују, као и да затраже потврду да је прегледано.
Тиквицки додаје и да су током прошле зиме имали један узорак свињског меса који је био позитиван на трихинелозу, а да је последњи смртни случај узрокован зараженим месом био пре 15 година у Бајши.