Продаја лако кварљивих намирница, меса и млечних производа је на пијацама у надлежности ЈКП „Суботичке пијаце“ строго контролисана, па нема бојазни од куповине током врелих летњих дана, кажу из предузећа. Роба се чува у расхладним витринама на температурама од два до осам степени, а провере су свакодневне.

Иако су високе температуре додатно смањиле гужве на Млечној пијаци, јер и купци и продавци излазе у мањем броју, врели талас није утицао на стандарде продаје робе животињског порекла. Један од продаваца живине из расхладних витрина, Тари Ласло из Новог Орахова истиче да строго води рачуна о сваком кораку, од производње до крајњег купца.

„Најпре ми кући јако хладимо робу, тако донесемо расхлађено, а овде имамо ове расхладне витрине. Не могу да кажем да људи мање купују, јер они који су навикли долазе код мене, али у јутарњим часовима. Доста добро и сада продајемо“ – каже Ласло.

Надлежне службе ЈКП „Суботичке пијаце“ свакодневно раде на одржавању чистоће и хигијене пијаца, а месо и млечни производи, односно лако кварљиве намирнице чувају се на температури од плус два до плус осам степени, у зависности од врсте производа. Из овог предузећа апелују и на продавце да обрате пажњу на транспорт робе од места производње или домаћинстава до пијаце, а такође подсећају и купце да уколико примете да неко продаје млечне производе, месо или колаче ван витрине, то обавезно треба и да пријаве надлежним инспекцијским службама.

„Сада као и сваког лета појачано радимо на одржавању и контроли продаје лако кварљиве хране, дакле хране која се продаје у млечним халама или из расхладних витрина. То радимо свакодневно, наше надлежне службе и наши наплаћивачи су свакодневно на пијаци у контакту са корисницима услуга, тако да имамо свако јутро и повратне информације да можемо брзо да реагујемо. Ових дана смо сервисирали клима уређаје у млечној хали на пијаци „Зеленац“, овде је на Млечној пијаци прегледано и преконтролисано више расхладних витрина, да би оне све радиле на режиму који је прописан“ . појашњава Саво Дувњак из ЈКП „Суботичке пијаце“.

Саговорник додаје да је најмања фреквенција приметна на воћним деловима пијаца, те да продавци износе само оно што ће тог дана продати, као и да се нада да ће се са стабилизацијом температура продаја вратити на уобичајени режим, обзиром да је сезона домаћег воћа и поврћа у пуном јеку.