Вреле летње температуре не значе да треба да одустанете од куповине омиљене домаће хране на пијацама због бојазни да ћете пазарити нешто што се покварило од топлоте– из Јавног комуналног предузећа „Суботичке пијаце“ поручују да се овакве намирнице чувају искључиво у витринама на температурама од плус два до плус четири и да се продавци сваког дана контролишу.
Марта Балаш Пири на Млечној пијаци продаје сиреве које сама прозводи дуги низ година. Ипак, пошто је лето, избор је сада сужен, јер и животиње због високих температура дају мање млека. Нарочито пази како кува храну – и код куће и на пијаци, где је чува искључиво онако како је и прописано.
„Сад само има мало ситног и подливеног сира, пошто је јако топло и једва издржавамо, а тешко је и за стоку, због чега имамо мало млека због чега не правим пуно производа. То више од јесени,“ каже Марта.
Продаја лако кварљивих намирница животињског порекла строго је контролисана и на пијацама може да се продаје искључиво из пословних простора који се издају или као што је случај на Млечној пијаци, из расхладних витрина којих овде има тридесетак, објашњава Саво Дувњак из надлежног предузећа.
„Контроле се врше сваког дана с обзиром на то да имамо свакој пијаци наплатну службу која сваког јутра преконтролише још једном оно што је претходне вечери опрано, очишћено и дезинфиковано. Тако да реагујемо на сваки сигнал када нешто евентуално треба урадити, а све ове просторе издајемо искључиво оним закупцима који су регистровани у складу са законским прописима,“ објашњава Саво Дувњак из ЈКП „Суботичке пијаце“.
Уколико купци примете да неко продаје млечне производе, месо или колаче ван витрине, то обавезно треба и да пријаве надлежним инспекцијским службама, саветује наш саговорник.