Колико је свеже воће и поврће доступно просечном српском потрошачу, али и како се крећу цене, проверила је наша екипа на Млечној пијаци. И док се продавци правдају неповољним временским условима који су утицали на више цене у односу на претходне године, већини купаца које смо затекли, све је углавном – прескупо.

 

Шарени се пијаца – сезона свежег воћа и поврћа у пуном је јеку. Поједини пазаре без обзира на цене, јер кажу, сада је најповољније.

Ипак, више је оних којима је понуда углавном недоступна и скупа. Кажу, купују оно што морају и колико им новчаник дозвољава.

Продавачица Весна Балажић каже да је ова година другачија у односу на све друге, будући да је мраз опустошио готово све воће у Војводини. Због тога су и цене нешто више него претходне сезоне, нарочито кајсије које стају 120 динара по килограму. Упркос томе, продаја иде добро.

Иако скупе, кајсије се према речима продаваца, највише траже за пекмезе и џемове, као и доста повољније брескве.

За остало воће потребно је издвојити далеко више новца – за килограм вишања 150 динара, док по висини цене убедљиву победу односе малине и купине које коштају чак 400 динара. Поврће је нешто доступније – парадајз се може пронаћи већ од 50 динара, краставац од 60, док се паприке бабуре продају на комад за 15 или 20 динара. Стигао је и први домаћи бостан, али је још увек скуп – за килограм првих диња и лубеница потребно је издвојити 40 динара.