Центром града данас се ширио мирис надалеко чувеног специјалитета, туријских кобасица. Повод – промоција традиционалне манифестације која ће се одржати у Турији последњег викенда у фебруару.
Ко се данас нашао у центру града, није могао а да не осети мирис печених кобасица.Већ традиционално у овом периоду године, мајстори из Турије дошли су да најаве 33. Кобасицијаду, манифестацију која привлачи посетиоце из целе земље али и из иностранства и на којој Туријци сваке године обарају рекорде правећи кобасицу за Гиниса, дугу по неколико километара.
Мирослав Медурић Чика, председник Организационог одбора „Кобасицијаде“: „Ове године кобасица ће бити 3.033 метара дугачка, приказаћемо је 25. фебруара. Она ће се продавати на дужни метар.“
Као и претходних година, Туријци су и ове донирали 50 килограма свеже кобасице за потребе Народне кухиње.
Илија Ђукановић, члан градског већа задужен за област социјалне заштите и здравства: „Хвала удружењу из Турије што су и ове године у нашем граду и што су донирали туријску кобасицу за потребе Народне кухиње. Наша народна кухиња је са 1.100 корисника највећа у Војводини. Град ће наставити да помаже и неће бити смањења средстава, али је свака донација веома значајна било да је у виду хране или опреме.“
Синиша Трајковић, секретар Црвеног крста Суботица: „Удружење „Кобасицијада – Турија“ и ове године наставило је лепу традицију, на чему им се испред Црвеног крста захваљујем као и у име наших корисника.“
Да Суботичани воле туријску кобасицу, потврђују гужве које се сваке године створе испред кућица у којима се продаје овај специјалтет. И данас се пазарила свежа кобасица по цени од 400 динара, сува која је коштала 100 динара више, за колико се могао купити и метар кобасице. И Туријци су задовољни, јер продају готово све што понесу.
Продавац: „Ми смо овде већ коју годину и суботичани цене наш квалитет. Дођемо на један дан, да промовишемо туријску кобасицу, и продамо 90 одсто свега што понесемо.“
33. Кобасицијада одржаће се у Турији од 24. до 26 фебруара. Ову манифестацију годишње посети на десетине хиљада гостију у жељи да пробају „чудо од кобасице“ али и друге специјалитете који се припремају током та три дана.