Након седам година паузе, Хемијско – технолошка школа поново уписује трогодишњи образовни профил произвођач прехрамбених производа.
Добра вест за ђаке осмаке – произвођач прехрамбених производа, познатији по скраћеници ППП, поново је актуелан у Хемијско – технолошкој школи. Овај образовни профил уклапа се у прехрамбену индустрију у Суботици и окружењу, а ученици се оспособљавају за рад у предузећима која се баве производњом, прерадом и дистрибуцијом прехрамбених производа.
„Ђаци уче све што је у вези с прехрамбеном индустријом – технологија воћа и поврћа, технологија прераде кондиторских производа, дакле оно што у потпуности имамо у окружењу, а ове године уводи се и технологија прашкастих материјала, то је нешто ново. Оно што је битно за овај образовни профил, то је да траје краће, а да ученици имају много више практичне наставе,“ објашњава Данијела Мутабжија, професорка практичне наставе.
Три „П“ обједињује све у вези с производњом хране, па су перспективе оних ђака који се одлуче за ову скруку многобројне – осим наставка школовања, као и запошљавања у прехрамбеној индустрији, не треба занемарити ни могућност покретања сопственог бизниса. Смер се поново отвара, управо због потребе коју је за овим занимањем исказала локална привреда, напомиње директор Хемијско – технолошке школе.
„Определили смо се за произвођача прехрамбених производа, будући да је та грана индустрије у Суботици веома јака, тако да су и могућности ученика који се одлуче за овај профил значајне. Поред, наравно могућности даљег школовања, у првом реду истичемо скоро сигурно запослење. Са вештинама и знањима које ће стећи у школи и у привредним субјектима са којима сарађујемо, они ће одмах по завршетку бити веома конкурентни. Наравно, морамо да кажемо да се као школа трудимо да подстакнемо њихове предузетничке компетенције, па поред ова два пута – школовања и запошљавања, можда неко од њих покрене и сопствени посао,“ каже Никола Матковић, директор Хемијско – технолошке школе.
У одељењу за произвођача прехрамбених производа биће места за 30 ученика, који ће на првој години праксу обављати у потпуно опремљеној школској пекари, док ће на другој и трећој одлазити у фабрике прехрамбене индустрије. Уједно, ППП је, како истичу у овој средњој школи, афирмација рада – ђаци ће бити потпуно обучени да из школских клупа оду право на посао.