За килограм појединог поврћа у току зиме неопходно је издвојити више новца него за килограм пилећег или свињског меса. То су потврдили и купци, али и продавци на Млечној пијаци коју је наша екипа данас посетила.

Млечна пијаца на први поглед прилично пуста. Делује да има више продаваца, него купаца. Само летимичан поглед на поврће открива цене које су за већину наших суграђана неприступачне. Килограм појединог поврћа попут броколија кошта чак 450 динара.

„Купујем по мало, али доста је скупо. Першун и шаргарепа су јако скупи, а и остало поврће, све је скупо,“ жали се једна старија суграђанка.

„С обзиром на то да је стандард веома опао, мислим да су цене високе,“ додаје друга.

Продаје готово да нема, каже Славица Хорњак, која на Млечној пијаци држи тезгу већ 17 година. Цене јесу високе, потврђује Славица, али због тога што је поврће или увозно или из пластеника, а зими је режија за продавце веома висока. Ипак, додаје она, прошле зиме је поврће било далеко скупље.

„Ништа не иде, купцима је све скупо. Не схватају да је зимски период, да све то треба да се гаји у топлом, али на топлом и да се чува, а грејање је јако скупо. На пример, јануар и фебруар прошле године су били скупљи него ове године, али не вреди, нема народ пара. Кад неко дође и тражи 100 грама спанаћа или једну паприку, два лука, онда шта да вам кажем. Кромпир више не продајемо на џакове, него три, четири комада, пола килограма,“ прича продавачица.

Осим броколија, који је наскупљи, ни остало поврће није много јефтиније – за килограм карфиола, тиквица и краставаца потребно је извојити 350 динара, патлиџан стаје 380 динара, док се паприке крећу у распону од 300 до 450 динара. Кромпир, који је најјефтинији, може да се нађе и за 25 динара по килограму, међутим, потврђују купци, углавном је потпуно промрзнут.