Почетком августа пијаце одишу мирисима паприке и парадајза, које у овом периоду још увек више волимо у свежим салатама, али се полако размишља и о припреми овог, али и осталог поврћа за зимницу.

Грађани се распитују за цене, а оне варирају – килограм паприке креће се око 120 динара, док се парадајз продаје за 80 до 150 динара, у зависности од сорте. Уколико се одлучите за готову зимницу, цене се крећу између 600 и 800 динара, у зависности од производа у тегли, а продавци кажу да се исплати, уколико желите да прескочите дуготрајан процес прављења зимских ђаконија.

– Имам купце који годинама наручују зимницу код мене. Кувани парадајз, ајвар купују по 20, 30 тегли, као и домаће џемове. То купују углавном домаћице које живе у стану, који баш нису погодни за припрему зимнице. Цене нису високе у односу на то колики је то посао и колико је људи укључено, мислим да су прихватљиве. Домаће је, а то се не може наћи у продавницама, рекла је Весна Балажевић, продавачица.

– Очекујемо да се парадајз распрода од 20. августа до 1. септембра. Купци се већ сада распитују. Прошле године је поврће било скупље него ове, јер је била суша. Ове године ће бити добра паприка, као и остало поврће. Воће је мало скупље за припрему џема, нарочито шљива која кошта од 100 до 150 динара, мада ће цене пасти мало касније. Домаћих брескви и кајсија готово да више уопште нема, то је сад све углавном увозно, рекао нам је Ненад Арифовић, продавац.

Иако се многи, због брзог темпа живота, пре одлучују за куповину зимнице, што на пијацама што у маркетима, ипак има и оних који ће и ове године зимницу припремати на традиционалан начин, у двориштима и на шпоретима. Купци, рекли бисмо, највише воле парадајз, који спремају у различитим варијантама. Поред куповине на пијаци, поједини имају поврће које сами узгајају и од ког праве зимницу.

– Увек пробирам. Највише припремам парадајз, јер сам дијабетичар, а у њему има калијума, рекла нам је суграђанка.

– Имамо наш парадајз, из баште и њега кувамо. Од зимнице спремамо све, и паприку, киселе краставце резане и целе, паприке са медом, и купус киселимо, наравно, рекао нам је старији брачни пар.

Добро се припремите, саставите списак за куповину већ сада и изаберите квалитетне намирнице за припрему зимнице, јер када су полице пуне, чини се да зима мало краће траје. И без обзира колико времена и стрпљења изискује тај посао, домаће је ипак – домаће.