На пијацама и у маркетима, данас је била већа гужва него што је уобичајено, јер су вредне домаћице и домаћини који сутра славе Светог Николу, куповали потребне намирнице за припрему славске трпезе.  Свештена лица подсећају да је веома важно да она буде посна, с обзиром на то да је у току божићни пост.

Наш суграђанин Бранко Познић, иако живи на Прозивци, пожурио је јутрос на Млечну пијацу како би купио  најсвежијег шарана од кога ће направити рибљу чорбу.  Осим овог специјалитета, на славској трпези ће се наћи још много посних ђаконија које ће поделити  са пријатељима и породицом.

Продавци бележе  повећану продају протеклих дана, а посебно су тражени  пасуљ и риба, како  због предстојеће славе тако и због празника који следе. Цене су, кажу, повољне: килограм пасуља се креће у распону од 150 до 250 динара,  за килограм живог шарана треба издвојити 460 динара, за очишћеног 560,  килограм сома кошта 850 динара, пастрмка 570 , филети ослића су око 430 динара, а скуша се може пазарити за 320 динара.

Према речима презвитера Драгана Стокина, слава Светог Николе је увек посна,  јер пада у време Божићног поста и једино је тако треба славити. 

Свети Никола је један од највећих хришћанских светитеља, који важи за заштитника путника, морепловаца, рибара и сплавара.   Слави га највећи број верника, па се верује да половина грађана у Србији обележава Светог Николу, а половина иде у госте.