Грејна сезона већ је почела, а како би она протекла безбедно, потребно је редовно одржавати, односно чистити димњаке, подсећају из ЈКП „Димничар”. С обзиром да димничари излазе на терен и по позиву, а не само у оквиру регуларних посета, уколико неко примети неке променене, треба на време да позове предузеће.
Од септембра се људи јављају за спаљивање и чишћење котлова, димњака, а на радним налозима је нешто више од 23.000 домаћинстава, истиче руководилац сектора димничарских послова у ЈКП „Димничар”, Драган Стошић. Дванаест димничара распоређено је по терену, тј. по реонима на територији града. Како би се избегле потенцијалне опасности, попут самозапаљивања димњака, важно је редовно одржавање.
-Пре свега то је вид противпожарне заштите, неопходно је да се уклони смола из димњака, да не би дошло до самозапаљења. Када су димњаци технички исправни, то и није неки проблем, смола изгори и падне доле, међутим у већини случаја су неисправни, па постоји опасност од ширења пожара.
На прљање димњака утиче и начин, као и то, шта се користи за ложење. И чишћење и паљење не може временски да се одради, то се ради по потреби, објашњава саговорник.
-Битно је шта се ложи и како се ложи. То зависи од човека, до човека, углавном се трудимо да што штедљивије ложимо, затварамо доња врата, спречавамо доток ваздуха, а то не треба радити, јер у том моменту вакумирамо грејни систем, тако се не избацује под притиском у атмосферу него ковитла унутар димњака, пећи, те се тако онда и прља.
Из овог предузећа апелују на суграђане да уколико примете да је дошло до самозапаљења димњака, обавено позову ватрогасце, а не сами да покушавају да реше проблем.