Међународни фестивал органских производа „Биофест”, 20. по реду, отворен је данас на Отвореном универзитету. Ове године своје производе изложило је 15 произвођача.

Тема овогодишње манифестације је „Значај одрживе (органске) производње са аспекта климатских промена и зелене економије”. Тим поводом, а на ову тему, стручњаци ће приказати резултате досадашњих истраживања, те на који начин пољопривредници могу да преброде последице, кажу организатори. Изложба није продајног карактера, али нуди потребне информације о доступности ових производа. С обзиром да се ова манифестација реализује 20.пут, долази до помака и када је реч о свести о значају органске производње.

-Могу вам рећи да се развила свест, да смо створили „органског потрошача”. Најчешће су то млади људи од 30 до 40 година, с тим да је овај 20. Биофест прекретница. Да се он прилагођава младом човеку, видећемо како да повежемо органског произвођача и потрошаћа, кроз друштвене мреже, савременом технологију, јер је и то неопходно.

Признање „органски производ године” , у оквиру овогодишњег „Биофеста”, припало је Татјани Аврамов из Бечеја, која се бави производњом односно прерадом претежно органског воћа у премијум производе без додатног шећера. Производ који је добио награду је „Реал ред” производ од малине.

-Мислим да је ово производ који је у том органском друштву препознат, јер је добио и друге награде. Ово је први производ који смо почели да производимо. Производ је од органске малине, ове године смо увели додатне укусе па имамо шљиву, шипурак.

Награда за “Биопроизвођача године” додељена је Фекете Карољу из Новог Кнежевца, који производи шипурак на 50 хектара. Истиче да је сваке године све већа потражња за органском храном, те да ће својим радом подстаћи и младе људе да се баве овим видом производње.

-Надам се да ћу тиме допринети бар мали корак у очувању животне средине, одрживе пољопривреде. Да ћу стимулисати млађе генерације, да примене органску производњу.

Ову манифесатацију организује Удружење ТЕРРА’С и Отворени универзитет Суботица.