Упркос препорукама Светске здравствене организације, само 40 одсто свих беба млађих од шест месеци су искључиво дојене, а мање од половине наставља дојење до навршена 24 месеца живота. По речима педијатра, Суботица је град у ком се велики број суграђанки одлучује да своје новорођенче храни „природном формулом“.

Мајчино млеко има идеално избалансиран састав хранљивих материја, који се мења и прилагођава сходно узрасту, развоју и потребама детета. Дојење је значајно од првог момента бебиног живота, када се у дојкама ствара прво млеко – колострум, након којег се после месец дана успоставља трајно, такозвано „зрело“ млеко. Немерљив је значај искључивог дојења током првих шест месеци бебиног живота, након чега се оно препоручује до друге године живота, уз увођење чврсте хране.

Дојење има низ благодети и за мајку, попут бржег психо-физичког опоравка након порођаја до дугорочног смањења шанси за обољевањем од карцинома јајника или дојки. Поред здравствених погодности, природан начин исхране одојчета је и најекономичнији, увек доступан, праве температуре и бактериолошки испаван. Дојиља може бити готово свака жена, уз личну мотивисаност и подршку породице, као и адекватно стручно саветовање.

Педијатри кажу да се највише недоумица мајки односи на количину и квалитет млека, за које се везује и  најчешћи мит – да мајчино млеко није довољно хранљиво за бебу. Свака дојиља може обезбедити високо квалитетно млеко, богато „здравим“ мастима, редовном и избалансираном исхраном, док се количина успоставља једноставним законом потражње и понуде.

Овогодишња Светска недеља дојења обележава се од 1. до 7. августа, под слоганом „Оснажимо родитеље, омогућимо дојење“, којом се жели указати да је дојење много више од храњења, да оно није искључиво одговорност жена, већ је заштита, промоција и подршка дојењу – колективна друштвена одговорност.