У „Малој гостиони“ на Палићу, протеклог петка, одржано је вече кевединке у организацији Реда витезова вина „Арена забаткиенсис“. Том приликом изабрано је и најбоље вино „Међународне смотре Кевединке 2017“.
Кевединка је једно од најстаријих и најраспрострањенијих вина на Суботичко-хоргошкој пешчари, које сомелијери радо пију у свим приликама, јер важи за „непретенциозно“ вино изразито сладуњавог укуса. Разлог деценијског опстанка ове сорте белог грожђа на нашем песковитом тлу огледа се у великој прилагођености и отпорности на разне болести у нашем виногорју.
Драгутин Миљковић, велики мајстор: „Ми као Ред витезова вина узели смо ово вино за наше барјак вино, управо због његове традиције, специфичности и нераспрострањености. Наша идеја није његова дистрибуција, него промоција специфичности нашег подручја, вредности ове пешчаре и винског краја. Изабрали смо право вино које својом оригиналношћу може да нас представља.“
У Суботици има око 30 произвођача кевединке од којих је прикупљено 25 узорака вина, док је 6 узорака узето са плодног тла наших суседа из Мађарске. Вођени строгим критеријумима при одабиру барјак вина, као што је изворност – чистоћа сорте, боја, мирис и укус, жири је одабрао победника „Међународне смотре Кевединке 2017“. Петар Чувардић, чије је вино својим букеом опило чула жирија, има свој салаш на Винском путу ка Келебији, на ком поред овог вина нуди и јела у склопу сеоског туризма. Тајну доброг вина, како каже не зна, али је сигуран да десетогодишњи рад, труд а самим тим и вишегодишње искуство даје најбољи резултат.
Петар Чувардић, победник: „Задњих десетак година покушавам са Кевединком и ево изгледа да смо нешто постигли у преради, одгајању грожђа, брању и времену брања. Тајна је да треба пуно радити, записивати и размишљати шта је то што би могло да да боље вино.“
Вече посвећено вину почело је дегустацијом прошлогодишњег победничког вина, а завршило са чашом новонаграђене кевединке, уз богату гастрономску понуду и музички репертоар тамбурашког оркестра „Лепи Јоса“.