Сачувати обичаје, и пренети их омладини – то је циљ Буњевачког Културног Центра, који је и ове године организовао традиционални рис. Ручно кошење жита је некада био једини начин рада, а данас је део старе буњевачке традиције.
Устајање у рану зору, па правац на њиву. Кошење жита је напорно и тешко, а како мора да се ради по сувом и топлом времену, нису смели да попију пуно воде, људи су носили са собом бочицу са ракијом, да би мало гуцнули када су јако жедни – присећају се организатори.
Јако је битно и шта се једе током рада, да храна буде калорична, да би рисари имали снагу да косе на сунцу. Традиционални доручак се састоји од сланине, лука, парадајза, а за ручак се обично кува пилећи паприкаш са кромпиром и тарана.
И млади су имали прилику да искусе како изгледа ручно кошење риса, као и да науче колико је важан тимски рад, када сви имају своју улогу, да би са крајњим резултатом сви били задовољни.
Рис у Бајмоку једна је од манифестација у програму обележавања националног празника Буњеваца – „Дана Дужијанце”, који ће бити одржан 15. августа, у центру Суботице.