„Етно фестивал буњевачких националних јела”, који представља централни део Фестивала буњевачке културе, одржан је у суботу у Бајмоку. Фестивал, који ове године обележава значајан јубилеј – две деценије постојања, из године у годину има све више посетилаца.

Фестивал буњевачких јела одржан је, као и претходних година, на платоу испред Културно-просветног друштва „Јединство-Еђшег“, где је преко 30 кувара припремало традиционалне гастрономске специјалитете. Управо то и јесте циљ ове манифестације која се успешно организује већ 20 година – очување традиције.

– Иницијална идеја је била да се очува традиција нас Буњеваца који живимо на овим просторима, што се тиче јела, фолклора и осталих обичаја. Трудимо се да што више националних мањина учествује на Фестивалу, они припремају своја национална јела, а ми нашу тарану са дивеницом – истакао је председник Буњевачког културног центра Бајмок, Иван Лазић.

Како је истакао покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, ова манифестација ће бити представљена и на предстојећем Сајму туризма у Новом Саду. Такође, она је по први пут препозната и од стране локалне самоуправе.

– Нисмо имали дилему да ли треба да будемо у Бајмоку и договорили смо се да ову манифестацију представимо и на Сајму туризма у Новом Саду који се планира у новембру. Ово јесу манифестације које привлаче велики број туриста, овакву манифестацију не можете да нађете нигде на свету, ова јела, људе. Трудићемо се да је што више промовишемо – рекао је покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић.

-Туристичка организација је по први пут узела активно учешће у организацији овог фестивала и мислим да је то негде логичан след, с обзиром на то да траје двадесет година и заслужује пуну пажњу – рекла је директорка Туристичке организације Суботице, Божидарка Голубовић.

Фестивал је трајао до касних вечерњих сати и био је крунисан забавом уз тамбурашки оркестар.