Од јутрос се центром града шири мирис свеже печеног колача на жару, познатијег као куртош. Прилику да пробају и пазаре ову познату посластицу имају бројни суграђани и туристи, у време великих суботичких вашара, празника и дешавања попут „Дужијанце“, чији програм је почео јуче.
У преводу „димњак“ или „одвод дима“, назив и порекло куртош колача потиче из Румуније, тачније из Ердеља, у ком велики број популације чине Мађари. Овај специјалитет домаћице из комшијских крајева, од давнина праве као посластицу уз празничну трпезу, за свадбе, крштења или драгоцене госте, те представља неки вид почасти, ономе коме се послужи. Необичан „колач на жару“ је у Суботицу стигао пре четрнаест година, када је породица Шош одлучила да се опроба у његовом прављењу, по традиционалној рецептури.
Овај слаткиш може се пробати у комбинацији са мноштвом укуса, попут шћеера, ораха, цимета, ваниле, какаа, па чак и нутеле. Како каже Марија, купци воле различите укусе и увек су ради да пробају нешто ново.
Пре више од деценију, овај колач био је непознаница овдашњем становништву. Данас је немогуће замислити неко веће дешавање у граду, а да центром не кружи пријатан мирис, те ће тако посетиоци свих текућих и предстојећих манифестација бити у прилици да уживају у слаткој мануфактури породице Шош.