Ни један вашар у нашем граду не може да прође без специјалитета који је за кратко време стекао огромну популарност међу Суботичанима. Реч је наравно о куртош колачу или колачу са жара, који ће задовољни купци моћи да купе читавих месец дана – колико траје зимски вашар у центру града.
Како год га назвали – куртош колач, колач на жару, труба колач или димњак, овај специјалитет постао је наезаобилазан на свим вашарима и манифестацијама у Суботици. Откад се пре десетак година појавио у понуди, колач на жару освојио је срца купаца, па чекање у дугачком реду како би се пазарила ова посластица – није ништа необично. Један од задовољних купаца, који увек застане да купи чувени колач је и наш суграђанин Милан Спасић. Каже, колач је пробао и у другим земљама, али најбољи је овај суботички.
„Цимет ми је омиљен укус. Често купујемо, купујемо и по иностранству, али је најбољи овде, у нашем граду,“ додаје задовољни купац.
Показало се да Суботичани највише траже управо овај укус, као и орах, мада су ту и друге варијанте – лешник, какао, кокос, па чак и плазма кекс, објашњава Петер Чолић, који вешто пече колаче. Припрема почиње од класичног киселог теста које се намотава на калуп у облику ваљка, додаје наш саговорник.
„Пошто је реч о киселом тесту, првом морамо колач ставити на благу ватру, да почне да надолази, а тек онда ставимо на јаку. Пре него што ставимо на ватру, колач се уваља у шећер, и када ставимо на јаку ватру – то значи негде 300, 400 степени, онда долази до нагле крамелизације и тек онда га уваљамо у одређени укус. То морамо одмах да урадимо, јер би се шећер иначе охладио и не би се ништа залепило,“ открива по неку тајну Петер.
Власница фирме која се бави печењем и продајом колача на жару, Марија Шош, каже да је њена породица овај бизнис покренула пре десет година, а идеју су добили када су овај специјалетет видели и пробали у Румунији, одакле и потиче.
„Годинама смо се бавили са народном, етно музиком и доста смо путовали у Мађарску, као и Ердељ у Румунију, где живе Мађари и тамо смо видели како се прави овај колач, а тако смо и ми научили. Основали смо фирму 2006. године и од онда правимо,“ прича Марија Шош, власница фирме „Шома“.
Куртош или на српском колач на жару је традиционални мађарски специјалитет који потиче из Ердеља у данашњој Румунији. У преводу на српски језик значи „димњак или оџак“ јер осим што изгледом подсећа, и дими се као прави димњак када се тек скине са жара.