Народна кухиња Црвеног крста Суботица обележава три деценије постојања, а са 1.200 корисника уједно је и једна од највећих у Србији. Највише топлих оброка дељено је управо у првих неколико година од оснивања, када је на народни казан долазило и до 3.000 људи.

Основана 16. октобра 1993.године, суботичка Народна кухиња већ 30 година топлим оброцима снабдева социјално угрожено становништво. Број корисника се током деценија мењао, а у последњих неколико година се на годишњем нивоу подели више од 137.000 куваних оброка.

„Током тих ратних година, 1993. и 1994.године је припремано и по 3.000 оброка на дневном нивоу, наравно да се то мењало у складу са финансијским могућностима локалне самоуправе и наших донатора, дуго је тај број био око 600, а већ пету годину уназад имамо цифру од 1.200 корисника. Када бисмо гледали 30 година уназад то би били милиони и векни хлеба и топлих оброка припремљених“ – истиче координатор програма Народне кухиње, Миодраг Варо.

Програмом Народне кухиње обухваћене су све месне заједнице на територији града, а број пунктова на којима се деле оброци износи 30.

„Рад Народне кухиње је захтеван и надасве опсежан, подразумева ангажовање већине запослених у Црвеном крсту Суботица, али би био незамислив и практично немогућ без финансијске подршке Града Суботице, виших нивоа организованости Црвеног крста, бројних донатора и без волонтера“ – закључила је др Ливија Деспенић, председница ГО Црвени крст Суботица.

Програм Народне кухиње финансира локална самуправа, која је у овогодишњем буџету за те потребе издвојила 36,7 милиона, што је повећање од 2 милиона у односу на претходну годину.

„Ово иначе није једини начин на који Градска организација Црвеног крста и локална самоуправа помажу социјално угрожене грађане Суботице. Укупна средства у буџету Града за све активности које реализује Градска организација Црвеног крста у Суботици у 2023.години износе 48.450.000 динара“ – напоменуо је градоначеник Стеван Бакић.

На данашњи дан се уједно обележава и Светски дан хране, а на дневном ниову се у некој од народних кухиња у Србији храни више од 32.000 људи.