Намирнице животињског порекла које се продају на пијацама, безбедне су и на високим температурама, кажу у ЈКП „Суботичке пијаце“, будући да је јавно предузеће обезбедило витрине за продавце, као и редовну контролу за коју је задужен Ветеринарски институт Суботица.
Јелена Јовчевски на Млечној пијаци продаје козије производе већ пет година. Каже, води рачуна о квалитету и безбедности – све чува у расхладној витрини, а млеко, сурутка и козије месо, увек су свежи.
„Само свеже доносим на тезгу, а што остане од сира се конзервира, јер је стаqрији сир увек добро дошао. Што је старији, то је бољи, али ја га чувам у подруму, тако може да стоји до годину дана. Иначе, све друго од данашњег дана,“ каже Јелена.
И у једној од месара пази се на производе, нарочито када почне топлије време.
„Ми свакодневно добијамо свежу робу. Оно што се данас коље, сутра ујутру стиже код нас, тако да никад немамо месо на лагеру, пошто није ни потребно, јер роба стиже за сат времена. Морамо да пазимо, нарочито кад је топло, буде и пуно мува, не може другачије,“ наводи продавачица Илдико Клонка.
Да су месо и млечни производи који се продају на пијаци свежи, потврђују и задовољни купци, који се редовно снабдевају код познатих продаваца.
О безбедности намирница животињског порекла током читаве године брину „Суботичке пијаце“. Ветеринарски институт узима узорке на месечном нивоу, и до сада, кажу у овом јавном предузећу, нису забележене неправилности.
„Месо се обавезно држи у витринама, које ми обезбеђујемо за наше кориснике, као и одговарајућу температуру. За месо мора бити до пет степени, а за колаче и млечне производе до осам степени. Недељно контролишемо температуру у расхладним витринама, како не би одступала од прописане,“ објашњава Александар Јано, координатор ЈКП „Суботичке пијаце“.
Све у свему, на пијацама слободно купујте месо и млечне производе и по највећим температурама, али искључиво код продаваца који имају тезге са расхладним витринама. У супротном, безбедност по здравље ових лако кварљивих намирница је под знаком питања.