У оквиру обележавања празника буњевачке националне мањине „Дана Дужијанце“, синоћ је одржан избор за најлепши хлеб. Најбољим је проглашен онај који је испекла Ана Ивић и њега ће вечерас понети бандашица Нина Кујунџић у пратњи бандаша Николе Скендеровића.

Жири је бирао између десетак пријављених хлебова, међу којима је један стигао и из суседне Мађарске, а приликом оцењивања водили су се оним како се хлеб некада правио на салашима.

„Ми смо се трудили да гледамо, не само ту форму и изглед, него и све оно што садржи један хлеб и којег смо често имали прилику да видимо, не само на оваквим изложбама, него како су то наше умешне жене радиле“ – напомиње Никола Бабић, члан жирија.

Поред хлеба, у вестибилу Градске куће представљена је и изложба „Пшеница – од њиве до трпезе“, која чини део актуелне поставке Музеја Војводине, а Суботичани су имали прилику да пробају и хлеб направљен од праисторијске врсте пшенице, као и експериментално пиво од пшенице.

„Изложба је отворена поводом стогодишњице Новогодишњег сајма и 90 година Пољопривредног сајма. Донети су предмети који су кориштени у узгоју пшенице, од праисторије, преко антике, па до средњег века, са фокусом на праисторију. Ту су, не само алатке са којима су обрађивали земљу, него и предмети којима су кували, јели, ту је кашика стара седам или осам хиљада година, керамичке посуде, па све до ручног млина, жрвња, бата и тако даље“ – прича Илдико Медовић, археолог-кустос у Музеју Војводине.

На избору за најлепши хлеб друго место освојила је Милка Кујунџић, док је трећа била Марица Штетак.