Украси за Ускрс, разне рукотворине, цвеће и саднице, и оно најбитније: најбољи залогаји за празничну трпезу. Омиљени гастрофестивал многих Суботичана отворио је „врата” по 21. пут у центру града, код Плаве фонтане. Организацију и ове године подржава „Равница” – Удружење за узгој свиња расе мангулица Војводине, које се залаже за очување локалних укуса и обичаја.

Домаћински, на најбољи начин, и уз пуно љубави се праве сухомеснати производи у малој породичној производњи „Ћајић” из Каћа. Они су редовни гости на свим гастрофестивалима широм Србије, а за Суботичане имају богату понуду на свом штанду.

Михајло Скендеровић: „У понуди имамо домаће кобасице – љуте, нељуте, имамо врат, имамо кулен, продимљене ствари, сланину домаћу, шунке, печенице, филе, буткице, и комадно месо од бута. Све то на домаћи начин, димљено на буковини.”

Ниједна манифестација у граду не може да прође без куртош колача, и то разних укуса.

Петар Чолић: „Највише иду традиционални укуси, а то су орах, цимет, какао. Имамо и нутела-плазму, то је више за младе, то они највише воле. Та четири укуса бих издвојио највише. Старији више воле традиционалне укусе, а код младих је то нутела-плазма. Имамо и неке новине, прилагођавамо се захтевима посетилаца.”

На гастрофестивалу су изложени и здрави производи. Павле Керац је стигао чак из Пирота, са понудом различитих мелема које сам прави.

- Продајем мелеме, лековито биље, које је изузетно делотворно и ефикасно за оно за шта је намењено. Имам изузетно добар мелем против гљивица. Ја ово радим скоро педесет година, зато тако са сигурношћу и говорим: имам мелем за оштећену кожу, попуцале руке, пете, опекотине, псоријазу, екцеме… Имам мелем за лице, мелем од менте за инхалацију…

Излагачи, како из гастро света, тако и из области занатства, представљају своје производе, од ускршњих венчића и ручно осликаних јаја, до оригиналних поклона и сувенира за све узрасте.

- Овај пут је још веће интересовање него ранијих година, присутан је 41 излагач, са изузетно богатом понудом. Ја сам обишао све, и заиста, све што доликује једном оваквом гастрофестивалу, овде је присутно. Изузетно квалитетна роба, квалитетне рукотворине. Свако може да нађе себи оно што му је потребно за предстојеће ускршње празнике – каже Бела Бодроги, један од организатора.

Меет&Еат гастрофестивал ће бити отворен до недеље, 13. априла, од јутра до вечери.