У центру Суботице се одржава један од омиљенијих гастрономских догађаја под називом Меет&Еат Гастрофестивал који организује Удружење „Равница“, уз подршку Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство.
Према речима организатора, фестивал окупља љубитеље добре хране, а посетиоци имају прилику да уживају у неодољивим домаћим производима и традиционалним специјалитетима из различитих делова Србије и региона.
– Акценат је претежно стављен на месне производе и колаче, али има свега, од хране, па до расада, цела Србија је заступљена међу излагачима. Нови се појављују са интересантним производима, а стари се труде да понуде нешто ново и још лепше на свакој следећој менифестацији, што је и сада случај. Има сјајних колача, а ту су и вина. Треба доћи и погледати. Гастрономска понуда на лицу места је одлична, тако да човек може да се дружи, седне, руча или вечера, рекао је за нашу телевизију Бела Бодроги, технички организатор фестивала.
Разговарали смо и са излагачима, који на својим тезгама приказују богатство специјалитета и јединствених укуса, а овом приликом су истакли и шта то суграђани најчешће воле да презалогаје.
– Људи најчешће траже оно што је домаће. Домаћу сланину, шварглу, суву шунку, кобасицу и све остало, рекао нам је укратко Жељко Сладојевић, излагач месних производа на фестивалу.
– Суграђани нас врло често посећују, јер сви воле овај колач који правимо на традиционалан начин, односно печемо га на жару. Овај колач иначе потиче из Трансилваније где га такође праве баш на овај начин, рекла нам је Марија Шош, излагач на фестивалу (Куртош колач – Кüртőскалáцс)
Меет&Еат Гастрофестивал траја до 8. новембра, а организатори позивају суграђане да га посете, јер на њему имају прилику да уживају у храни, али и да пруже подршку локалној производњи и очувању традиције.
Меет&Еат Гастрофестивал до 8. новембра









