Са 1100 корисника, Народна кухиња Црвеног крста у Суботици највећа је у Војводини, а трећа у целој Србији. Град је за ову годину обезбедио 31 милион динара за функционисање кухиње, на припреми оброка ради шест запослених из Црвеног крста и преко 30 волонтера.
У МЗ „Мали Радановац“ 20 је корисника Народне кухиње. Педесетдводишњи Неђељко Којић један је од њих. Више од три године, Неђељку је ово једини кувани оброк.
„На евиденцији службе за запошљавање сам већ девет година, по струци сам конобар, међутим, никакву понуду за посао никад нисам добио. Живим сам, од социјалне помоћи. Ово ми је једини оброк,“ прича наш саговорник.
На подели оброка затичемо и баку Јелену Берењи, која је са својих 87 година најстарија у овој месној заједници. Пензија од 14.000 динара за њене скромне потребе није довољна. Зато Јелена у Народну кухињу долази већ 20 година. Каже, храну не бира.
„ Овде је храна одлична. Ја много тога не бих могла себи да приуштим. У петак смо, на пример, добили јако добру храну. Посебно што је било и колача,“ додаје бака.
И управо је ово слика просечних корисника народног казана – пензионери са ниским примањима, незапослени, али и самохрани родитељи, па и читаве породице. Није податак да је 1.100 корисника Народне кухиње, онај који у овој причи највише поражава, већ да је од тог броја чак 180 деце узраста до 14 година.
„Овај број није за похвалу, а нажалост, тренд социјално угрожених који би желели да доспеју на листу корисника овог вида социјалног давања је све већи. Према незваничним подацима то је још неких 1300 до 1500 наших суграђана који у сваком моменту желе да добију оброк. За многе од наших корисника ово је једини топли оброк у току дана. То је оно што нас мотивише и што нас да уз сва та материјална средства која имамо, да тражимо још потенцијалних донатора, како бисмо могли да обогатимо те ручкове,“ каже Миодраг Варо, самостални стручни сарадник у Црвеном крсту Суботица.
У току 2016. године скувано је око 260.000 оброка, за које је утрошено преко 17 тона кромпира, преко 8 тона купуса и пасуља и око 14 тона конзервираног и смрзнутог поврћа, а уз све то поједено је преко 130.000 векни хлеба. У Црвеном крсту кажу да све те тоне намирница током године домаћински распоређују, тако да свако добије оброк у складу са међународним нормативима – од пет оброка недељно, чак су три са месом.