У Љутову је за викенд одржана „Погачијада“, манифестација посвећена овом традиционалном колачу, познатијем и под именом штрудла. По оцени жирија, најбољу погачу са маком направила је Ружа Јухас, док је у категорији са орасима победила Далиборка Анишић.

Прва субота у октобру у Љутову је већ трећи пут заредом резервисана за „Погачијаду“. У трци за титулу најбољег било је 75 учесница и један учесник, а након што је помно пробао све пријављене погаче, жири је одлучио да је најбољу са маком умесила Ружа Јухас. Пријављивала се Ружа сваке године, а како каже меси их већ више од 50 година. Открила нам је и шта је потребно за добру погачу.

„Правила сам и са маком и са орасима. Како сам се удала мени нико није ништа пекао, ја увек све радим сама. Нема тајне, најважније је да је мало мање кваса, јер ако се пуно кваса стави, а знају тако да ставе да би нарасла, међутим онда та погача пукне. Једино то, а друго иначе иде млеко, пола млеко, пола вода, мало шећера, мало соли, квас, брашно иде, мени је најбоље глатко тип 400“ – прича Ружа.

Погаче су се могле купити по цени од 500 динара, а по речима продавца, интересовање је било велико.

„Продаја иде одлично, видимо да се приводи крају јер се и бројно смањује стање код нас“ – каже Милица Тиквицки.

Задовољни су били и посетиоци, а неки од њих и сами су вешти у прављењу штрудли.

„Ја сам сад ово купила, а код куће сама правим и са јабукама и са маком, а некад се правило са мекињама. Да сам знала, дошла бих исто, па бих правила и донела бих овде. Ми правимо у Таванкуту и фанке, правила сам прошле године 500 комада“ – вели Емера Пољаковић.

„Узео сам обе, и са маком и са орасима. Волим овакве манифестације које чувају традицију“ – додаје Милорад Ћопић.

Број учесника и посетилаца из године у годину је све већи, што радује организаторе, који се надају да ће се интересовање наставити и у наредним годинама. Поред погаче посетиоци су могли да уживају у богатој гастрономској понуди, ручним радовима, рукотворинама и домаћим производима из Љутова – меду, ракији, вину, грожђу и јабукама.

„Погача је зато што у Љутову живе углавном Буњевке које штрудлу зову погача, месе ту погачу годинама и желели смо да очувамо ту њихову традицију и културу и да останемо доследни да то буде баш погача са маком, а не штрудла. Ове године имамо само два укуса, мак и орах и то су дефинитивно најпопуларнији укуси. Остали смо у потпуности традиционални“ – додаје Невена Веиновић, чланица Организационог одбора „Погачијаде“.

У конкуренцији погаче са маком друга је била Ержика Иршевић, а трећа Анђела Моравчић. Са орасима су је правиле Далиборка Анишић, чија је однела прво место, другопласирана Иванка Станишић и Лидија Дудок која је освојила треће место.