Незаобилазна и многима омиљена посластица на зимском вашару и ове године је чувени мађарски специјалитет – куртош колач. Популарност није опала с годинама, а омиљени укус међу Суботичанима је колач са циметом или са орасима.
Куртош колач или колач на жару је традиционални мађарски специјалитет, некада је то био свадбарски колач, колач за прославе, а данас се налази у понуди и у другим приликама. Овог пута то је зимски вашар у нашем граду, те сви посетиоци имају прилику и да га пробају. Постоје разне варијације, а суграђани које смо затекли при куповини, поделили су са нама који им је омиљени укус.
-Кад год има неко дешавање у граду и када може да се купи, узимамо. Највише волим цимет – каже једна суграђанка док друга истиче да је мешана опција најбоља – Јако се радујем празницима и када у центру можемо купити колач, свако вече када идемо у шетњу узмемо један и најбољи ми је онај са мешаним укусима-
Тајна укуса је у квалитетном материјалу, исто брашно и састојци, а све мора бити према рецепту, објашњава Корнелија Торма Варга. Према традиционалном рецепту, на колач се ставља шећер, а временом су додати и други укуси као опција, па тако данас можете пробати колач са нутелом, орасима, кокосом.
-Имамо сталне купце, али увек долазе и нови људи, туристи, највише иду цимет, ораси, традиционални укуси. Мада зависи и од животног доба, старији узимају цимет, орахе, док млађи нутелу. Дешавало се да су људи купили колач, прошетали се и дошли по још. Ми печемо још увек на жару а у неким другим градовима није тако.
Цена колача је 300 динара, док са нутелом кошта 350.