Према подацима Републичког завода за статистику, током 2015.године у Србији је потрошено 44 кг меса по становнику, односно просечно 850 грама недељно, док људска популација на глобалном нивоу једе дупло више меса него пре 30 година – подаци су са којима дочекујемо Светски дан без меса. Овај дан установљен је како би се подигла свест о балансираној исхрани. Колико ви једете меса, а шта кажу стручњаци?

Суграђани које смо анкетирали конзумирају најчешће живину, некима је при избору битнији квалитет, док други сами узгајају месо. Има и оних који месо не једу и надокнађују га воћем и поврћем.

Продавци с друге стране кажу да бележе нешто слабију продају. Приликом куповине црвеног меса купци предност дају квалитету, док се љубитељи рибе ипак одлучују за нижу цену.

Према подацима еминетног медицинског часописа Ланцет, пропоручени унос меса требало би смањити, објашњава Каролина Берењи, специјалиста хигијене, па би нам недељно, зарад бољег здравља и очувања екосистема, било довољно око 300 грама меса, укључујући и рибу.

Срби као нација једу велике количине меса, највише свињског и пилећег. Месом у организам уносимо врло квалитетне протеине који су потпунији и боље искористљиви од оних биљног порекла. Ипак, комбинацијом махунарки и пшенице, као што су пасуљ и хлеб, може се унети довољна количина протеина.

Идеално би било да једемо месо које је органски узгојено, а предност би приликом избора требало дати риби и живинском месу у односу на црвено месо, поручује наша саговорница. Из религиозних или неких других разлога, стручњаци саветују да једном недељно не уносимо намирнице животињског порекла и да их  надокнадимо биљним производима богатим протеинима.