Просечна четворочлана породица у Србији месечно поједе 13 килограма меса, показају подаци Републичког завода за статистику. Питали смо лекаре који је то оптималан унос меса на дневном нивоу, као и које врсте меса се препоручују, али и посетили Млечну пијацу како бисмо сазнали шта то Суботичани најчешће купују.
На Млечној пијаци широк избор меса и месних прерађевина, а судећи према речима Суботичана са којима смо разговарали, на њиховим трпезама најчешће се нађе пилеће и свињско месо.
„Највише једемо пилетину, због препорука, јер смо старији. А волимо и сланину,“ каже један пар.
„Једем месо готово сваки дан. Углавном пилетину и свињетину, у зависности од могућности,“ додаје један суграђанин.
Да нашу исхрану углавном диктира дубина нашег новчаника потврђују и продавци – највише се купује оно што је најјефтиније, а то је свињетина и пилетина. Од свињског меса највише се продају кости, папци, па и гроник који кошта 300 динара за килограм.
„Највише се тражи свињетина, некад и јунетина. Углацном је то чисто свињско месо, бут, каре, плећка, што је мало јефтиније. Траже се и кости за супу, беле кости,“ прича продавачица у једној месари.
Препоручена дневна количина меса, за просечну здраву одраслу особу, креће се у распону од 80 до 150 грама, кажу лекари. Јеловници се увек праве индивидуално, а добар оријентир је величина длана одређене особе, и важно је да се та количина не прелази.
„Шта се препоручује, које врсте меса? То су пре свега пилетина и ћуретина, затим, уколико неко жели да једе црвено месо, дакле свињетину и говедину, нека то не буде чешће од два пута недељно. Риба, која се иначе једе мало у нашем подручју, саветује се да она буде на јеловнику барем два пута недељно, како бисмо имали један комплетан, и за организам користан и зрав унос беланчевина, односно протеина,“ објашњава др Зорица Драгаш из Центра за промоцију здравља Завода за јавно здравље.
Дакле, да би конзумација меса била добра по наше здравље, треба бити умерен, и треба повести рачуна да то не буду месне прерађевине, већ правилно припремљено месо – термички добро обрађено и без додавања масноћа. Такође, унос црвеног меса треба ограничити пре свега због начина узгоја крупне стоке, односно исхране животиња која је доведена у корелацију с многим обољењима код човека, закључују стручњаци.