Под називом „Млади посластичар”, компанија „Дијамант” организовала је такмичење у Хемијско-технолошкој школи. Најбољи међу ученицима добиће прилику да своје знање тестирају и на вишем нивоу у Београду, на државном такмичењу.
Хемијско-технолошка школа образује ученике на профилу посластичар од 2019. године, и већ прва генерација је била уписана по дуалном моделу образовања. Од тада, овај профил похађају ђаци и на српском и на мађарском наставном језику, а неки од њих већ су имали прилику и да науче неке мале тајне када су у питању ситни колачи и мафини. Николета Крижоф, ученица трећег разреда мисли да укус ванилије чини чуда.
- Ако се ја питам, онај плус што ће дати још бољи укус је свакако ванилин шећер, то даје посебну слаткоћу.
На данашњем такмичењу учествовали су ученици другог и трећег разреда.
- Истовремено је седам ученика припремало посластице, мафине. Њихов задатак је био да припремају и испеку мафине и да декоришу тањир. Од тих седморо ученика изабрана су три најбоља која ће представљати нашу школу и такмичити се са осталим ученицима из пет градова Републике Србије у Београду – каже Јадранка Војнић Пурчар, координаторка практичне наставе.
Врхунски посластичар Здравко Гавриловић је поделио неке своје савете и тајне ђацима, а потом је и оцењивао ученичке радове.
- Циљ је да изаберемо три најбоља ученика из сваке школе, обићићемо као и сваке године пет школа из целе Србије. Њих петнаесторо ће се такмичити у финалу које ће се одржати у мају месецу следеће године у Београду.
Главна награда је стипендија у вредности од око 250 хиљада динара, а биће и других вредних награда за најбоље будуће посластичаре, кажу органозатори.