Кестен је веома здрава, а за многе и врло укусна намирница, што потврђују и суботички продавци ове јесење посластице, који кажу да је наши суграђани и те како купују.
Мирис печеног кестења увелико се шири суботичким улицама, а дугогодишњи и Суботичанима већ познати продавци, овај специјалитет припремају на устаљеним локацијама, на добро познат начин. Осим што га купују јер је укусан, а и веома здрав, наши суграђани не могу да замисле јесен а да бар једном током овог годишњег доба не загараве прсте чистећи ове благо слаткасте плодове.
Насер Синани, печењем и продајом кестења у Суботици бави се већ 30 година, а како објашњава, овај посао, као и тајне заната, наследио је од оца. На локацији где сада послује, налази се већ осам година, а цена се, како каже, није мењала већ четири, па је тако за пола литра кестења потребно издвојити 250, а за литар 500 динара. Сваки мајстор, па тако и овај, чува тајне заната, али открива да је поред начина печења важан и дуг стаж. На основу дугогодишњег искуства, Насер каже да су Суботичани љубитељи укусних јесењих плодова, те да једва чекају почетак сезоне.
Сезона почиње од октобра и у зависности од године, може да потраје чак и до краја године. Наш саговорник каже да је ова година била успешна, те је извесно да ће мирис печеног кестења „зачинити” и божићне и новогодишње празнике.