Октобар је месец правилне исхране. Обележава се, између осталог, са циљем да се укаже на значај квалитетне исхране у превенцији бројних хроничних болести. Суботичане смо питали колико воде рачуна о ономе што једу, а већина њих мисли да се здраво хранимо ако једемо воће и поврће.
Правилна исхрана подразумева избалансиран унос намирница. Наш први оброк у току дана треба да буде базиран на житарицама, а уз то за доручак можемо узети неко воће, поврће, млечни производ и протеине, попут јаја, тофу сира или немасне шунке. Препорука нутрициониста је да житарице буду од целог зрна.
За ручак треба водити рачуна да половину тањира чини поврће, четвртину неки извор скроба, попут пиринча, кромпира, тестенине или хлеба, а другу четвртину протеини. Предност треба дати риби, а пазити на количине црвеног меса коју уносимо, саветује саговорница.
Када је вечера у питању, наша саговорница каже да је не треба прескакати, а била она лаганија или обилнија, важно је да не једемо касно.