Брза и масна храна, превише слаткиша и сокова, као и прескакање оброка – тако се храни већина средњошколаца, упозоравају стручњаци. Због тога, као и сваке године, а поводом Светског дана хране, који се обележава 16. октобра, лекари Завода за јавно здравље, организовали су семинар о правилној исхрани у Гимназији „Светозар Марковић“.

 

О исхрани воде рачуна, колико могу, кажу суботички гимназијалци. Мада, признају, у школу најчешће долазе празног стомака, а доручкују тек на великом одмору. Неки оброке доносе од куће, али углавном посежу за сендвичима и пецивима из оближњих пекара.

Управо је прескакање оброка најчешћа  грешка у адолелесцентном узрасту, упозоравају стручњаци, као и конзумирање „брзе“ хране, али и велики унос шећера, јер су сокови и грицкалице често на менију младих. Доручак би требало да се поједе највише два до три сата након устајања, а препоручују се две воћне ужине између оброка.

Управо због лоших навика у исхрани, лекари сваке године раде са средњошколцима, како би их не само посаветовали о здравим животним навикама, већ и да би их научили одређеним вештинама. Ипак, истичу – деца навике у исхрани стичу у породици.

Последње истраживање о здрављу становништва из 2013. године показало је да свега 60 одсто становништва у Војводини има сва три оброка, док свако друго дете не уноси  воће и поврће. Доминантно се и даље конзумира бели хлеб, као и масти животињског порекла – код чак 30 одсто становништва.